ÜRÜNLER

Son Haberler

  Ixodes ricinus; kene

Kene; doğduktan hemen sonra daha oluşumunu tamamlamadığı, bir çift bacağı eksik ve çiftleşme organı bulunmadığından, soğukkanlı hayvanlarla güçlükle beslenir. Büyüyüp geliştikçe oluşumunu tamamlar, çiftleşip çoğalabilmek için ihtiyacı olan sıcakkana yönelir. Dördüncü çift ayaklarıyla yapraklara-dalların en uçlarına asılır, avını bekler. Küçük hayvanların üstüne atlar, büyüklereyse sürtünerek temas eder ve tutunur.

Kenenin gözleri yoktur, pusu yerini,  derisinin ışığa duyarlığı sayesinde belirler. Körlük yanında dilsizdir, koku aracılığıyla avını bulur ve yönlenir. Bütün memelilerin salgıladığı butirik asit; kenenin hedef kilitleyicisi, 37 derecelik vücut ısılarıysa ilk işaretçisidir. Sıcakkanlı, belli ısıda yaşam biçimi, damarlar sayesinde dolaşan kanla beslenen deri sistemi. Kene, derinin tüysüz yerine güçlü bacaklarıyla tutunur, olağanüstü (kayganlaştırma-yumuşatma-delme-emme-geri püskürtmeme-girdiğinde kilitlenip ancak kilit açıldığına çıkma) yeteneklerle donanımlı vakum organını çalıştırır ve sıcakkanı yavaşça emer.

Kene için hayatın anlam ve amacı, değinilen nitelikte hedefine ulaşmak ve emmektir. Kene, sıcakkanlı hedefini bulamadığında hayatta kalmak için gerektiğinde on yıllarca hareket etmeksizin yaşayabilir. Kene; yaşamsal işlevlerini minimuma indirebilir, vücudunu bloke ederek oksijenden gıdaya ihtiyaçlarını sıfırlayabilir. Bunu kati olarak en az on sekiz yıl süreyle yapabildiği tespit edilmiştir.

Kene; muazzam olumsuz şartlarda dahi yaşam döngüsünü sürdürme azmini yitirmemektedir. Kene için yaşamın amacı hayatta kalmak değil, ne olursa olsun emmektir. Bu yüzden; kene için sıcakkanlı hayvan / insanla bir aradalık, değinilen yapıda emme ilişkisine dayalıdır. Kene, vücut hacmi ve ağırlığının birkaç katı sıcakkanı depolar. Kenenin çoğalması, sıcakkanla çevrelenmiş yumurtalarını etrafa saçmasına bağlıdır. Kene için sıcakkanı emmek, aynı zamanda yaklaştığı ölümün törenidir.